linkler

Wednesday, April 4, 2007

Çandarlı Yapısı

SOSYAL VE EKONOMİK DURUMU
Çandarlı yarımada şeklinde üç tarafı denizle çevrili uzun bir sahil şeridine sahiptir. Yeşiliyle mavisiyle görülmeye değer bir beldedir. Beldemiz tarıma ve turizme dayalı bir yapıya sahiptir. Beldenin % 60'ı çiftçilikle uğraşan halkın dışında Otelcilik, ev pansiyonculuğu gibi turizm sektöründe de son zamanlarda artış görülmektedir. Toplam tarım alanı miktarı............dir. Sulanabilir tarım arazisi ............hektar civarındadır. Bakırçay Havzasında verimli topraklarımızın bulunması ve Akdeniz ikliminin olumlu etkileri sayesinde polikültür tarım yapılmaktadır. Bakırçay'ın suladığı Çandarlı Ovası çok verimlidir. Bu bölgede 70 türlü bitki yetiştirilir. Tahıllar: Buğday, arpa, yulaf, çavdar, bakla, burçak, nohut, mercimek ve mısır en önde gelmektedir.Endüstri Bitkileri: Zeytin, pamuk, tütün, susam, ayçiçeği,soya fasulyesi.Meyveler: Elma, armut, kayısı, dut, ceviz, incir, üzüm, şeftali, ahlat, zerdali.Sebzeler: Fasulye, bamya, patates, soğan, patlıcan, biber, domates, börülce, kabak,salatalık gibi kış sebzeleri yetişmektedir. Hayvancılık Çandarlı'da pek gelişmemiştir. Çiftçi ailesi başına 2 adet büyük hayvan düşmektedir. Çandarlı Beldesinde balıkçılıkla uğraşan kişi sayısı 200 dolaylarındadır. Önemli bir gelir kaynağı olmasına karşın geçimini sadece balıkçılıkla sağlayan aileler çok azdır. Balıkçılık bir yerde ek gelir kaynağı olarak düşünülmektedir. Çandarlı Beldesi Bakırçay'a ve Çandarlı Körfezi'ne bakan bakan sahil bandı ve arkasındaki sokaklar çarşı ve şehir merkezidir.. Nüfusun yaz aylarında artması, halkın çiftçi olmasına karşın yeni yapılan pazaryeri sayesinde çarşı-pazar oldukça gelişmiştir. Sahil bandında otel, pansiyon, gazino, bar, disko, çay bahçesi, kahvehane, lokanta ve yaz aylarında kurulan standlar bulunmaktadır.



SAĞLIK
Kasabada Devlet Hastanesi yoktur.Sağlık Birimi olarak 1 sağlık ocağı mevcut olup ,2 doktor , 3 Hemşire , 1 sağlık Memuru , 3 Ebe Hemşire , 1 Ambulans , 3 Eczane bulunmaktadır. Ayrıca yaz sezonunda sağlık ocağımız 24 saat 112 acil yardım hizmeti verilmektedir.Turistik bir Belde oluşu nedeniyle , yaz aylarında Doktor ve Sağlık personeli nüfuz oranında çoğaltılmaktadır.

İKLİMİ
Çandarlı'da Akdeniz iklimi özellikleri belirgin olarak yaşanır. Yazları sıcak ve kurak, kışları ılık ve yağışlıdır. Yaz ayları sıcaklık ortalaması 21 derece, kış sıcaklık ortalaması 10 derece dolaylarındadır. Yazları sıcaklık farkı 13, kışları ise 15 derece oynama gösterir. Yıllık sıcaklık ortalaması 15.4, en düşük sıcaklık -7 derece'dir. Yazın ve kışın kuzeyden yıldız, kuzeydoğudan poyraz, kuzeybatıdan karayel eser. Lodos ise deniz havasını bozar ve yağmur getirir. İmbat yaz günleri için ferahlık vericidir. Gündüz gece arasında yön değiştiren meltem rüzgarları ile iyot dolu deniz esintileri saçar. Basınç ortalaması normalin üstünde olup, en yüksek basınç kış aylarında 777mm.dir.
Yıllık yağış tutarı 500-800 mm. arasında değişir. Kar yağması enderdir, don olayına da pek sık rastlanmaz. Standartlara göre az rutubetli bir havası vardır, ortalama rutubet oranı %20-30 dolaylarındadır.

No comments: